petak, 29. travnja 2011.

Kako sve počinje?

Tvoja hipofiza, koja se nalazi ispod prednjeg dijela mozga, započinje pubertet.
Hipofiza šalje signal dvjema drugim žlijezdama - tvojim jajnicima - dajući im znak da naprave posebnu hemikaliju, ili hormon koji se zove estrogen.
Estrogen je glavni ženski hormon koji pokreće većinu promjena koje ćeš primjetiti i osjetiti. Dječaci imaju drugi hormon, testosteron koji prouzrokuje većinu promjena kod njih.





Grudi i grudnjaci - postoje u mnogobrojnim oblicima i veličinama.
Kada se tvoje grudi razviju, nošenje grudnjaka pružit' će ti potrebnu podršku i prekrivanje, zbog čega ćeš se osjećati udobnije. Osim toga, grudnjaci  se prave u raznim zabavnim bojama, tako da ćeš moći da izabereš one koje se uklapaju u tvoj lični stil. Važno je samo da pronađeš odgovarajući. Ako imaš malo veće i razvijene grudi, ja bi' preporučila da nosiš normalni grudnjak ali bez žice (znači da izvučeš žicu), a sve dok su ti grudi manje da se nosi topić. :-)

Biranje veličine grudnjaka.
U mnogim prodavnicama koje prodaju grudnjake postoje stručnjaci koji mjerenjem mogu da odrede veličinu grudnjaka koji tebi odgovara. Ili ti mogu pomoći prijateljica, majka, tetka ili neko drugi ko ti je blizak. :-)

Nije kao ljetovanje, al' je sjajno iskustvo! :-)

Za vrijeme puberteta primjetićeš na svom tijelu, koži, kosi - čak i na svojim osjećanjima. Nekada će ti se učiniti kao luda vožnja. :-D
Ali velike su šanse da ćeš biti zadovoljna rezultatom - bićeš to ista ''ti'', samo u zrelijoj verziji.

Pubertet počinje obično između 8. i 13. godine i traje nekoliko godina. Ali svaka djevojčica je drugačija. Kod nekih devojčica hipofiza je nestrpljiva, a kod drugih je potrebno vremena. Najvažnije je to da hipofiza započne pubertet onda kada je tvoje tijelo spremno za to!

Menstruacija: događaj u pubertetu koji devojčice najviše zanima. :-)
Tvoja menstruacija je najveća promjena koju ćeš doživjeti. Vrti će ti se pitanja u glavi '' Šta je to menstruacija? '', '' Kada se dobija? '', '' Šta treba da radim? '' , '' Jel' to nešto strašno? ''. Menstruacija je jedna faza kroz koju mi tinejdžeri prolazimo i normalna je. I nije uopšte strašno! :-)

Sta je to PUBERTET?

Pubertet predstavlja niz promjena kroz koje će tvoje tijelo - kao i tijela tvojih prijatelja proći prilikom odrastanja.
Sama riječ pubertet može ti izgledati čudno jer je to nešto novo za tebe. 
Ali što više znaš o njemu, bićeš opuštenija, veruj mi! 
Ovaj vodič će ti pomoći u tome, na sljedeći način:
1. Informisat će te o promjenama koje te očekuju i pomoći će ti da ih razumješ.
2. Pomoći će ti da se pripremiš za ono što predstoji kako bi se osjećala sigurnom.
3. Pužiće ti korisne savjete i odgovore na mnogobrojna pitanja koja imaju djevojčice.

Razgovor o pubertetu takođe može biti od pomoći. Znam da deluje neprijatno - što je sasvim normalno - ali pomoći će ti da se opustiš i povećaš samopouzdanje. Evo nekoliko savjeta:
1. Zamoli nekog' poput mame ili starije sestre, da odgovori na tvoja pitanja, ili pitajte MENE. :-)
2. One su već prošle kroz to tako da bi' njihovo iskustvo mogloda ti pomogne!
3. Ako ti je teško da direktno postavljaš pitanja, napiši ih na papiru! :-)

Sve o vama poznatoj rijeci PUBERTET!

Drage moje djevojcice, napravila sam ovaj blog radi vas, da bi ste se lakse upoznali sa pubertetom. Jel' da da vas je stid da upitate mamu, a tek tatu, sta li je to  pubertet i menstruacija? To sada mozete mene da pitate i nema nikakve potrebe da vas bude stid! :-) Ja cu vam pomoci u bilo cemu. Dakle ja se zovem Tina, imam 14 godina, i kroz sve to sam prosla. Ali naravno jos sam u puberteu i jos naravno imam menstruaciju! Meni je cilj da postignem to da me vi pitate mnooogo pitanja na koja cu vam ja rado i istinito odgovoriti! Dakle nemate potrebe za stidom i strahom jer je to veoma normalno. Iskreno da vam kazem COOL JE BITI DEVOJCICA! :-)